2020-11 |

Autio-bron stängs – malmtransporterna leds om

Trafikverket har beslutat stänga Autio-bron för all trafik från 20.00 den 11 november.
Anledningen är misstänkt sprickbildning.
– För Kaunis Iron innebär det att våra malmtransporter leds om via bron i Pajala och sedan ut på väg 99, berättar Lars Wallgren, logistikchef, Kaunis Iron.

 

Trafikverket har konstaterat att deras mätutrustning har indikerat en ökad sprickbildning i Autio-bron som föranleder att de stänger bron för all trafik omedelbart.

 

– Säkerheten går alltid först och därför har vi fattat ett beslut att stänga bron över älven i Autio. Vi kontrollerar kontinuerligt våra broar och vägar och en sprickbildning som denna tar vi på största allvar, säger Torbjörn Lennelöv, chef vägunderhåll på Trafikverket.

Trafiken kommer att ledas om via väg 983, över bron inne i centrala Pajala och sedan ut på väg 99.

 

– Just nu kan vi inte säga exakt hur allvarliga sprickorna är, men säkerheten går först. Vi vill inte ta några risker. Det är nu viktigt att man respekterar avspärrningarna och att man inte korsar bron vare sig med fordon eller som fotgängare, säger Torbjörn Lennelöv, chef vägunderhåll på Trafikverket.

 

För Kaunis Iron innebär det att bolagets malmtransporter också leds om via bron i Pajala:

– Vi kommer anpassa oss för den nya vägsträckan och i nuläget köra 64 ton istället för 90 ton. Vi kommer också göra en riskanalys för den nu aktuella sträckan för att säkerställa säkra transporter, konstaterar Lars Wallgren och tillägger:

– Vi har stor respekt för säkerhetsarbetet som Trafikverket bedriver och vi har ett bra samarbete. Vi följer givetvis deras direktiv om maxlast för våra fordon och anpassar oss på de sätt vi kan, säkerheten går alltid först.

2020-11 | Säkerhet

Autio-bron stängs – malmtransporterna leds om

Trafikverket har beslutat stänga Autio-bron för all trafik från 20.00 den 11 november. Anledningen är misstänkt sprickbildning.
2020-10 | Säkerhet

1,2 miljarder investeras i omtalad vägsträcka

Kaunis Iron bidrar med 127 miljoner kronor till förstärkning och ombyggnation av vägsträckan mellan Kaunisvaara och Svappavaara.
2020-09 | Rekrytering

Kaunis Iron välkomnar ny platschef

Dick Jonasson har anställts som platschef för Kaunis Irons gruvverksamhet i Kaunisvaara, med ansvar för den operativa verksamheten på plats.
2020-02 | Företagsnyheter

Imponerade bokslut för Kaunis Iron

Nettoomsättningen 2019 uppgick till 1 619 mkr med ett resultat efter finansiella poster på 389 mkr. Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till hela 491 mkr.