2020-11 |

Autio-bron stängs – malmtransporterna leds om

Trafikverket har beslutat stänga Autio-bron för all trafik från 20.00 den 11 november.
Anledningen är misstänkt sprickbildning.
– För Kaunis Iron innebär det att våra malmtransporter leds om via bron i Pajala och sedan ut på väg 99, berättar Lars Wallgren, logistikchef, Kaunis Iron.

 

Trafikverket har konstaterat att deras mätutrustning har indikerat en ökad sprickbildning i Autio-bron som föranleder att de stänger bron för all trafik omedelbart.

 

– Säkerheten går alltid först och därför har vi fattat ett beslut att stänga bron över älven i Autio. Vi kontrollerar kontinuerligt våra broar och vägar och en sprickbildning som denna tar vi på största allvar, säger Torbjörn Lennelöv, chef vägunderhåll på Trafikverket.

Trafiken kommer att ledas om via väg 983, över bron inne i centrala Pajala och sedan ut på väg 99.

 

– Just nu kan vi inte säga exakt hur allvarliga sprickorna är, men säkerheten går först. Vi vill inte ta några risker. Det är nu viktigt att man respekterar avspärrningarna och att man inte korsar bron vare sig med fordon eller som fotgängare, säger Torbjörn Lennelöv, chef vägunderhåll på Trafikverket.

 

För Kaunis Iron innebär det att bolagets malmtransporter också leds om via bron i Pajala:

– Vi kommer anpassa oss för den nya vägsträckan och i nuläget köra 64 ton istället för 90 ton. Vi kommer också göra en riskanalys för den nu aktuella sträckan för att säkerställa säkra transporter, konstaterar Lars Wallgren och tillägger:

– Vi har stor respekt för säkerhetsarbetet som Trafikverket bedriver och vi har ett bra samarbete. Vi följer givetvis deras direktiv om maxlast för våra fordon och anpassar oss på de sätt vi kan, säkerheten går alltid först.

2021-02

”Tyst och skönt”

Cathrine Sundqvist är en av testpiloterna som kör den batterielektriska testbilen i Kaunis Irons arktiska klimat norr om Polcirkeln. – Det man först reagerar på är tystnaden. Lastbilen bara susar fram.
2021-01

Urstarkt 2020 för Kaunis Iron!

Trots pandemin kan Kaunis Iron summera 2020 som ett rekordår. Rekordproduktion och rekordresultat. - Järnmalmsbranschen tillhör en av får näringar som utvecklats positivt, mycket på grund av ett ökat järnmalmspris, drivet av en fortsatt stark efterfrågan i Kina, konstaterar Klas Dagertun, vd, Kaunis Iron.
2021-01

Eldriven tung lastbil utmanar arktiskt klimat

Kaunis Iron har visionen att utveckla världens mest hållbara järnmalm. En av de största utmaningarna för att klara den målsättningen är att reducera koldioxidutsläppen från de tunga transporterna av malmen som i dag sker via lastbilar i den första etappen innan tåg tar vid. En grundläggande utredning av olika alternativ har landat i ett pilottest med fossilfri eldrift. Nu har ett kluster för samve
2021-01

Vattenfall och Kaunis Iron i nytt samarbete om elektrifierad fossilfri gruvdrift

Vattenfall AB och Kaunis Iron AB har tecknat en avsiktsförklaring om att utveckla en fossilfri och elektrifierad gruvdrift vid järnmalmsgruvan i Pajala.