Vi är ständigt på jakt efter talang. Kanske är du geolog, gruvchef eller truckförare? Välkommen till oss!

 

Pajala kommun är en trygg och vacker plats där du får njuta av både norrsken och midnattssol. Livet är enkelt, bostadspriserna är överkomliga och naturen finns alltid precis utanför dörren. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor om livet här!

 

Pajala

Här finns allt du behöver. I Pajala kommun finns skolor, sjukvård, affärer, och restauranger. Här finns också ett smörgåsbord av aktiviteter och mötesplatser och en levande landsbygd med byar i olika storlekar. Under tre dagar i juni kommer över 30 000 besökare till Pajala marknad. Vår gruva ligger ett stenkast utanför tätorten och är en av de största arbetsgivarna i trakten. Finska gränsen är 25 minuter bort med bil. Pajala har en flygplats och därifrån kan du ta dig till Luleå på 40 minuter.

 

Läs mer om att bo i Pajala på Pajala Kommuns hemsida.

På sidan Hej Hemby kan du hitta bostäder att hyra eller köpa, och på Pajala kommuns digitala karta ser du lediga tomter till salu.

 

Visste du att…

  • Fem älvar rinner genom kommunen: Torne, Kalix, Muonio, Lainio and Tärendö. Här finns världens nästa längsta bifurkation och en av världens bästa älvar för laxfiske.
  • Norrbotten är säkert. Regionen har Sveriges lägsta brottslighet och 9 av 10 norrbottningar känner sig trygga i sin vardag.
  • Det är inte trångt. Vi är 6000 människor som bor på 8000 kvadratkilometer i Pajala kommun, det vill säga 0,75 personer per kvadratkilometer.
  • I Pajala lever kärleken länge. Pajala ligger på tredje plats när det gäller hur länge äktenskap varar i genomsnitt: 40 år.
  • Mörkt och kallt? Här finns goda chanser att se norrsken, säsongen varar från september till april. Vi garanterar dig snö på vintern, och I juni tar midnattssolen över och lyser dygnet runt i 40 dygn.
  • UNESCOs världsarv: Struves Meridianbåge. Astronomen Wilhelm Struve tog på 1800-talet initiativ till ett gigantiskt mätprojekt för att bestämma jordklotets exakta form och storlek. Mätningar gjordes från Svarta havet till Nordnorge och i Sverige finns totalt sju mätpunkter. Pajalas berg Jupukka, med sin fantastiska utsikt, är en av dessa.
  • IKEA: I grannkommunen Haparanda finns världens nordligaste Ikea.
  • Arbetslösheten är låg. Pajala hör till de svenska kommuner som har lägst arbetslöshet och framöver sker många pensionsavgångar. Det finns alltså goda möjligheter att få jobb, hos oss eller andra arbetsgivare.
  • Laxfisket är fint. Under sommaren finns fyra gånger så många laxar som invånare.

Välkommen till Tornedalen!