EN NY RESA HAR STARTAT

Efter en lång process med många utmaningar har projekteringen för en nystart påbörjats. I en så kallad ”private placement” tillsammans med Carnegie Bank och ett 80-tal svenska entreprenörer har nödvändigt kapital tagits in. 

 

Kaunis Iron är ett nystartat bolag med planen att med nya ägare och ett starkt lokalt engagemang starta upp järnmalmsgruvan i Pajala. Tack vare stark efterfrågan, en hållbar och konkurrenskraftig produkt och med driftklara anläggningar i världsklass är siktet inställt på en årsproduktion motsvarande två miljoner ton färdig produkt. Vårt unika järnmalmskoncentrat som redan visat sig vara starkt efterfrågad bland världens stålverk, har med sina gynnsamma miljöfördelar en tydlig plats på marknaden.

 

Grunden till beslutet är övertygelsen om att verksamheten kommer att bli lönsam, det är investerare och intressenter överens om.

– Vi har mötts av en stark optimism från investerare. Responsen har varit fantastisk. På kort tid har vi fått in drygt en halv miljard kronor till Kaunis Iron. Det ger oss en trygg grund att starta från. Även om vi vet exakt vilken produkt vi har och hur mycket vi kan producera så kan vi inte styra över världsmarknadspriset på järnmalm. Det är den enda osäkerhetsfaktorn i allt detta. Men vi är mycket optimistiska, säger Anders Sundström, Styrelseordförande.