Kommunalrådet Ulrica Hammarström ser positiva utmaningar

    9 januari 2023, 15:55 CET

    En utökad verksamhet för Kaunis Iron skapar stora möjligheter för Pajala kommun men skapar också krav på en ökad tillväxt. Detta är något som kommunalrådet Ulrica Hammarström ser mycket positivt på.– Det skapar inte bara möjligheter för personer utan även för en mängd företag.

    Vad betyder det för Pajala att Kaunis Iron kan realisera de två nya dagbrotten Palotieva och Sahavaara?

    – Det innebär att gruvverksamheten skulle öka och bli stabilare på sikt. Men även att vi får en ökad kompetensförsörjning att tillhandahålla. Vi behöver fler människor som flyttar in i kommunen på grund av att fler ska arbeta här. Det är utmaningar, men positiva utmaningar! Vi behöver nya bostadsområden och göra nya detaljplaner bland annat. Det skapar inte bara möjligheter för personer utan även för en mängd företag. Det behövs alltid underleverantörer. Det bidrar också till att människor handlar i närområdet på ett annat sätt. Detaljvaruhandeln drivs till stor del av att det är människor som rör sig i området.

    Vilka utmaningar ser ni för en fortsatt gruvdrift kommande decennier?

    – Den stora utmaningen är kompetensförsörjningen. Som man ser nu är arbets­lösheten rekordlåg, det har den varit det senaste året. Därav behöver vi en enorm inflyttning till hela Norrbotten och det kommer inte Pajala att kunna lösa på egen hand. Här måste vi kroka arm, alla kommuner i Norrbotten och förmodligen Västerbotten också.

    Kan kommunen växa med gruvan, eller finns det risk för ”fly in fly out”?

    – Absolut! Kommunen kan växa och det ska den göra med tanke på att det skapas fler arbets­tillfällen och att det blir en bredd på dem. Sen finns det alltid en risk för ”fly in fly out.” Där har även de bolag som anställer en del ansvar. De kan påverka oerhört mycket genom hur de väljer att lägga scheman för att få folk att välja att bosätta sig här. Tittar du på hur det är i Kiruna så är det stor andel som är fly in fly out. Där är det mycket sju dagar arbete, sju dagar ledigt. Det är ett bra sätt för att få folk att jobba men inte ett bra sätt för att få folk att bosätta sig.

    Hur jobbar ni konkret för att öka antalet medborgare?
    – Vi behöver tänka lite nytt. Ungefär som Kaunis Iron har gjort riktat mot Sydafrika och de rekryteringarna som har skett där. Man behöver titta på det här med tandemrekrytering. Om vi söker en gruvingenjör måste vi kolla på vad den personen har för medföljande. Vad behöver de för jobb? Vad behöver de för bostäder?