Hej regeringen – vad sägs om flyttbidrag till norr

    5 juli 2022, 08:00 CET

    Tusentals nya arbets­tillfällen i norr – men hur ska vi få människor att flytta norrut.Är ett omvänt flyttbidrag modellen, eller en avskriven studieskuld.– Vi vill provocera fram en debatt i frågan, för klart är att råvarubristen i norr kommer att bestå av bristen på arbets­föra människor, säger Åsa Allan, vice vd, Kaunis iron.

      Det har skrivits spaltkilometrar om de industriella investeringarna i norra Sverige. Över 1000 miljarder. I nya gruvor, klimatsmarta stålverk och batterikomponenter. I vindkraft och djuphamn. Om allt detta ska realiseras är alla överens om att en av de största utmaningarna blir att bemanna alla verksamheter, i första skedet uppbyggnaden av alltet, i nästa skede driften.

      Regeringens samordnare för miljardinvesteringarna i norr Peter Larsson har pratat om 100 000 människor. Andra pratar om 25 000 nya industrijobb. Ytterligare fler beräknar kringeffekterna i många tusentals fler.

      Åsa Allan, vice vd på Kaunis Iron representerar en av arbets­givarna som står inför en svår utmaning att klara att bemanna alla tjänster om investeringarna i två nya dagbrott kan verkställas.

      – Om det är tufft i kuststäder som Luleå och Skellefteå är det såklart en nivå till i Tornedalen. Men vi kämpar på tillsammans med kommunerna här. Vi vill också lyfta debatten kring vad vi behöver få hjälp av staten med, vi bidrar trots allt med enorma summor via skatter och avgifter till staten.

      – Så kanske ska det historiska flyttbidraget som en gång i tiden gick till norrbottningar som valde att flytta söderut nu gå till människor i södra Sverige som flyttar norrut till de nya jobben. 150 000 är en rund summa som kunde ha effekt. Eller varför inte avskrivna studielån om man lovar stanna i fem år.

        Frågan har Kaunis Iron valt att ställa tillsammans med Pajala kommun, dels via annonser i Dagens Industri och Dagens Nyheter, dels via att man håller ett seminarium på Dagens Industris stora scen på Almedalen. Där medverkar just Peter Larsson, regeringens samordnare, Maria Mindhammar, generaldirektör för Arbets­förmedlingen, Markus Gustafsson, Mind Dig, Ulrica Hammarström, kommunalråd i Pajala och Åsa Allan.

        Ulrica Hammarström betonar att helheten måste växa, samhällets service vid sidan av industrins investeringar:

        – Det är en viktig fråga för industrinationen Sverige att de aktuella miljardinvesteringarna i norr inte faller på grund av att vi inte klarar att hantera basala saker som tillståndsprövningar, bostadsbyggande eller att lösa den affärskritiska kompetensförsörjningen. Lokalsamhället måste klara att lösa boende och service när fler ska flytta in och där behöver många mindre kommuner stimulanser och stöd för att klara att växa, säger Hammarström och tillägger:

        – Det är en nationell fråga i stort, om vi ska klara att etablera ett nytt internationellt ”green tech centrum” här i norr. Därför måste frågan leva i den nationella debatten och det vill vi bidra till nu.