Lärlingar från gymnasiet på plats
23 mars 2022, 14:04 CET
Kaunis Iron samarbetar sedan tidigare på olika sätt med Lapplands gymnasium för att säkerställa en bra utbildningsväg för unga som vill jobba inom gruvindustrin. Det handlar om arbetsplatsbesök, praktikplatser och ett informationsutbyte med skolledningen kring vilka behov som kommer att finnas inom industrin i framtiden.
Inger Hieta, biträdande gymnasiechef, Lapplands gymnasium:
– Vi har ett jättebra samarbete, det känns väldigt bra att kunna erbjuda utbildningar som gör det möjligt för unga här att bo kvar och försörja sig på orten.
– Lärlingsprogrammet är ytterligare ett sätt att erbjuda elever möjligheten att studera och verkligen komma nära en arbetsgivare. Att vi nu gör detta inom verkstadsutbildningen känns bra. Det gör verkligen att kvalitén på utbildningen höjs när man får göra delar av utbildningen ute på en verklig arbetsplats.
Första året går eleverna två dagar i Kiruna och tre dagar i veckan i Pajala med fokus på de teoretiska ämnena. År två är man 50 procent ute hos Kaunis Iron och 50 procent på skolan i Pajala, och tredje året 100 procent som lärling ute i verksamheten hos Kaunis Iron. Höstterminen 2021 började tre elever årskurs ett och till hösten börjar ytterligare tre elever. Morgan Roth Andersson är underhållschef för mobila maskiner på Kaunis Iron och den som ansvarar för lärlingsprogrammet.
– Jag tycker det är jätteroligt att vi kan vara med och hjälpa till att ge möjligheten till den här typen av utbildning i Pajala, och på så sätt kunna fånga upp framtida arbetskraft som kanske inte vill eller har möjlighet att flytta till annan ort för att kunna gå en sådan utbildning.
– Det är väldigt svårt att få tag på personal till dessa yrken överlag i dag. Genom detta program så är vi med och skapar en lokal kompetensförsörjning för elever som redan från början finns i kommunen, och dessa vill vi ju väldigt gärna ska stanna kvar, säger Morgan Roth Andersson.
Sara Stridsman, personalchef, Kaunis Iron:
– Det är jättekul att vi kan komma igång med detta nu, det ökar möjligheterna för oss att kunna rekrytera lokalt vilket vi verkligen vill. Att de kan vara hos oss i vår verklighet ökar kvalitén i utbildningen och krymper tröskeln från utbildning till faktiskt jobb.
På industri- och elprogrammet finns redan en rad samarbeten, nu vidgas detta med verkastadssidan.
Stridsman:
– Vi vill komma närmare utbildningarna och förhoppningsvis kan vi visa att vi är en attraktiv arbetsgivare som kan ge unga en spännande karriär inom vår verksamhet.